Slapeloosheid: zijn slaappillen de oplossing?

Wat is slapeloosheid?

Wanneer u moeite heeft met in slaap vallen en/of in slaap te blijven, is het mogelijk dat u lijdt aan slapeloosheid. U kunt ’s nachts of de volgende ochtend te vroeg wakker worden. Zonder voldoende slaap kunt u zich overdag moe en uitgeput voelen. U kunt zich ook chagrijnig voelen door gebrek aan slaap. Sommige mensen hebben moeite om zich dingen te herinneren, krijgen niet zoveel gedaan en vinden het niet leuk om bij familie en vrienden te zijn.

Anderen gebruiken dan weer cafeïne om de vermoeidheid de kop in te drukken, maar dit kan hun slaapprobleem verergeren.

Bijna iedereen heeft wel eens moeite met slapen. Stress, bijvoorbeeld, kan u af en toe van uw slaap afhouden. Het probleem kan dagen of weken duren. Vaak gaat het in minder dan een maand beter.

Echter is het mogelijk dat slaapproblemen een langdurig probleem worden, vooral als u zich zorgen maakt over het feit dat u niet goed slaapt. Een langdurig slaapprobleem wordt chronische slapeloosheid genoemd. Het is vaak een symptoom van een ander gezondheidsprobleem, zoals depressie of chronische pijn. Chronische slapeloosheid komt minder vaak voor dan kortdurende slaapproblemen.

Zijn slaappillen een oplossing?

Slaappillen werken goed om u te helpen slapen. Ze kunnen helpen voor een korte tijd om de cyclus van slechte slaap te doorbreken. Maar na verloop van tijd werken slaaptabletten minder goed. Levensstijl en gedragsveranderingen zijn een betere optie op lange termijn.

Uw dokter kan u een paar weken slaappillen kopen en gebruiken laten. Dit wordt een intermitterende behandeling genoemd. Zorg ervoor dat u de pillen precies zo inneemt als uw arts voorschrijft.

Uw dokter kan u slaappillen aanbevelen als:

·  U meteen hulp nodig heeft om een slaapprobleem te verlichten.

·  U hebt geprobeerd uw levensstijl te aan te passen en u nog steeds moeite heeft met slapen.

·  U van plan bent om ze slechts enkele weken in te nemen.

·  U van plan bent om veranderingen in uw levensstijl te proberen, in combinatie met een medicinale behandeling.

Wat zijn de alternatieven?

De beste manier om op lange termijn goed te slapen is door veranderingen in uw levensstijl en gedrag aan te brengen. Er zijn verschillende dingen die u kunt proberen, waaronder:

·  Veranderingen in hoe u slaapt. Er zijn eenvoudige veranderingen die u kunt maken en die u kunnen helpen om beter te slapen. Zo kunt u bijvoorbeeld veranderen waar of wanneer u slaapt, voorzichtig zijn met wat en wanneer u eet en drinkt, en actiever zijn. Het is ook belangrijk om op een regelmatig uur naar bed te gaan. Voorkom ook dat u overdag een dutje doet.

·  Ontspanningsoefeningen. Ze kunnen helpen om stress te verminderen. Leer hoe u uw spieren kunt ontspannen, bijvoorbeeld door progressieve spierontspanning of meditatie. Diep ademhalen is een andere optie.

·  Gezond denken met cognitieve gedragstherapie. Gezond denken, oftewel evenwichtig denken, is een manier om positief om te gaan met uw gezondheidsprobleem door te veranderen hoe u denkt. Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die u kan helpen begrijpen waarom u slaapproblemen heeft. En het kan u  laten zien hoe u ermee om moet gaan. Cognitieve gedragstherapie helpt onderbroken slaap in de loop van de tijd te verminderen.